30 oktober 2009

CDON:s svar samt plastlösa fynd

Hej Josefine,

Tack för ditt brev.

Vi uppskattar att du tar dig tid att kontakta oss angående den förpackning dina varor levererades i och att du uppmärksammar oss på denna miljöfråga. Vi kommer att ta till oss detta och kommer att försöka förbättra våra förpackningar.

Vi arbetar just nu med att få fram en ny pappförpackning som ska ersätta vårt kuvert med bubbelplast. Denna förpackning kommer att tas i bruk efter årsskiftet. Vid sidan om miljöaspekten är det viktigt att förpackningen skyddar innehållet från skador i samband med transporten och vi håller just nu på att genomföra tester, men förhoppningen är att inte behöva använda bubbelplast i förpackningen i fortsättningen.

Vänliga hälsningar,
CDON.COM


Detta kom i ett kuvert utan plastfönster, måste jag påpeka. Jag vill nästan kidnappa människan som skrev det och tvinga den att skriva massvis med saker till mig, för handstilen på kuvertet är oerhört fin.

Som konsumentkontakt måste jag säga att svaret är ganska bra. Det låter som om de hållit på att trixa med förpackningarna innan jag hörde av mig, vilket visar på fint initiativ. Jag ser fram emot att beställa någonting efter årsskiftet för att se vad som har förändrats. Samt återrapportera, i fall de är luriga och har kvar bubbelplasten.

Apropå ingenting vill jag tillägga att Konsums ekologiska bananer INTE kommer i plastpåse. Det var lite läskigt att lämna min komfortzon (ICA) och ta mig in på den kooperativa sidan, men besöket gav frukt. Bokstavligt talat.

Eko-bananas samt äpplen i egenhändigt virkad fruktpåse.

Idag fann jag även en måttsats i rostfritt stål för 49 kr på affären Paladini. Den innehåller inget kryddmått, men sådana små saker brukar jag inte bry mig om. En riktig kock höftar fritt.

Genomgång vecka 8



Nu är det dags igen! Jag har varit hos min mor i tre dagar och har enormt mycket att blogga om. Jag börjar med en genomgång dock, annars kommer det aldrig att bli av.

Vill bara smyga in att Plastprojektet har fått sina två första besökare från sökmotorn Google. En stannade i hela fjorton sekunder och den andra stannade i mindre än en. Jag är imponerad av min bloggs dragningskraft. Tihi.

Mitt

1) Tre förpackningar med näsdukar i tyg, manbasic

Mycket gamla men bortglömda förpackningar som jag hittade under fåtöljen i vardagsrummet. Jag borde organisera bättre... I alla fall så vet jag att många tycker att tanken på näsdukar i tyg ganska snuskig, men jag själv har vuxit upp med den idén och nu var det dags att skaffa egna.

2) En plastpåse

Bivaxet från Stavtorps Bigårdar kom i ett vadderat kuvert samt en plastpåse. Jag glömde be dem om plastlöst emballage, så jag tänker inte skälla på dem. Om jag beställer igen ska jag vara noga med att kommentera att jag vill ha utan plast.

3) Ett vadderat kuvert

4) Två påsar morötter (#7), I love eco

5) Plast från jobb

6) Två kuvertfönster, SEB och Konungariket Sverige

Jag blir tokig. Funderar på att byta bank när jag löser in studiebidraget på Swedbank. I och för sig skickar väl alla banker ut med plastfönster, men SEB irriterar mig på många olika sätt. Dålig ränta har jag också. Staten ville ge mig studiebidraget. Jag måste springa in på Swedbank för att få ut pengarna från nu och förra månaden, men banken har urusla öppettider. Slutsats: Jag hatar ALLA banker.

7) En påse som har innehållit torkade aprikoser, Kung Markatta

8) Två påsar som vardera har innehållit två kg bikarbonat

9) En överstrykningspenna

Vad gör jag med denna? Är den giftig och ska lämnas in? Eller...?

10) Tre plastpåsar

Min syster skickade ett stort lila paket åt mig. När jag tittade på det tänkte jag "Tejp! Måste finnas ett plastlöst alternativ..." och när jag väl fått bort omslagspappret stod det "FÖRLÅT FÖR PLASTEN!". Tummen upp. Fick (... betala för...) jättefina saker. En halsduk, ett par vantar och en mössa i ekologisk alpacka.

11) Tre plastförpackningar, Blodcentralen

Ett paraply som tack för bloddonation, en brosch och en kylskåpsmagnet. Alla var individuellt förpackade i plast. Nästa gång jag donerar blod ska jag skänka mina gåvopengar till en välgörenhet istället för att acceptera materiella ting. Men den här gången var jag i behov av ett paraply och det behovet gick före välgörenhet (haha).

Saker från Blodcentralen + mammas två katter.

Pappas

1) Plastbitar från två limpor cigaretter

2) Tre brödpåsar (#4)

3) Lock från en Lätt&Lagom-förpackning

Påminnelse till mig själv: Informera far om att enbart locket källsorteras som plast och att övrig förpackning ska ned i pappersåtervinningen.

4) Ett trasigt kaffemått

Han lät sjukt deprimerad när han var tvungen att berätta för mig att kaffemåttet gått sönder. Är jag hotfull? Problemet var lättlöst då mamma hade två kaffemått. Dessutom letar min mammas arbetskamrat Pirjo i denna stund (kanske) efter ett kaffemått i rostfritt stål hon trodde sig ha hemma.

Jag har med andra ord 20 plastbitar denna vecka och pappa enbart 7 plastbitar. Det känns som om något lurigt är på gång. Kan han verkligen ha så lite plast? Hm!

Nu har jag inte räknat antalet punkter utan antalet plastbitar, så septemberavfallet landade på 113 istället för det tidigare uträknade 111. Denna månad (jag ignorerar morgondagen) hamnade på totalt 126 plastbitar där 53 är mina och 60 är pappas. Jag ska försöka dela upp detta i ett nytt diagram där mitt och pappas avfall är separat.



Där Kolumn A = mitt, Kolumn B = pappas och Kolumn C = ingenting. Jag ville döpa om dem, men OpenOffice höll inte med mig. Jag kanske lyckas till nästa månad.

26 oktober 2009

Bilder och förpackningsfunderingar

Idag träffade jag några vänner och engagerade mig i en ätartävling. Personligen var jag inte med, men jag inhandlade ett paket chokladfingrar och ett paket övriga kakor. Jag var med på ett hörn (ett riktigt stort hörn) när det gällde att äta upp dessa också. Känner mig inte ett dugg skyldig över detta utan skyller helt öppet på mina vänners dåliga inflytande och min dåliga planering. Hade jag tänkt i förväg hade jag naturligtvis bakat någonting gott åt oss.

Apropå sötsug och hemska matvanor så köpte min mor och jag en chokladkaka för någon vecka sedan. Jag gick igenom tonvis med innehållsförteckningar för att hitta någonting utan aromer eller dylikt fusk, och fann till slut Anthon Bergs rättvisemärkta 72 %. Den var riktigt god, trots att jag nog allt är en 60 %-are i själen.



Mitt problem ligger i förpackningen. Se bild ovan. Vad består den av egentligen? Ytterförpackningen är av papper, men den inre förvirrar mig. Den prasslar som plast men böjer sig som metalloblat. Eftersom jag är som jag är bestämde jag mig för att skicka ett mejl till Anthon Berg. Efter några plågsamma ögonblick av särskrivningsterror på deras hemsida omdirigerades jag till ett formulär på den danska delen av hemsidan.

Mitt meddelande:

Hej. Eftersom jag inte talar danska hoppas jag desperat att detta når fram till någon som förstår vad jag skriver. Ett kontaktformulär på den svenska delen av hemsidan skulle inte sitta fel.

Jag visste inte direkt vilket "emne" jag skulle ge detta då inget riktigt passade. Min fråga gäller förpackningen som era chokladkakor kommer i. Mig veterligen finns det ingen information om källsortering tryckt på förpackningen, och detta har lett till viss förvirring. Består den inre förpackningen av plast- eller metalloblat? Hur källsorteras den?


Vi får se hur de svarar! Alternativt OM de svarar. Jag har märkt att många stora företag är dåliga på konsumentkontakt. Apropå så smyger jag in en bild på plasten från CDON.com, en bild till den förra genomgången och en bild på bikarbonaten. De två första i respektive inlägg nedan, och bikarbonaten här:



Jag kan informera allmänheten om att sådana påsar ibland läcker. Det var inte en trevlig erfarenhet och därför hällde jag över innehållet i fyra matlådor. Dessa är i plast, jag vet, men införskaffades ett tag innan plastprojektet började. Mentalt rör jag mig långsamt mot att acceptera matlådor i rostfritt stål, men än så länge är jag tveksam.

Priset per påse, med moms och lite till som pappa adderade för att bagaren gjorde sig besvär, landade på 100 kronor. Detta ger (för de som inte tar 100/2 i huvudet) ett pris på 50 kr/kg. Om man köper ett kg bikarbonat i vanliga påsar, 40 gram à 6,50 kr, så blir priset 162,50 kr/kg. Det går att vara snål och "grön" samtidigt som man konsumerar lika stora kvantiteter som förut, bara man ändrar metoden lite grand.

23 oktober 2009

Genomgång vecka 6 och 7


(Bild ovan tillagd 26/10)

Jag kanske borde erkänna att mina redovisningar/genomgångar inte kommer att komma varje vecka, som jag först planerat. Jag är alltför resistent mot rutin.

Oavsett. Min kamera verkar ha blivit kidnappad av separatister igen. Jag återkommer med bilder (förhoppningsvis). På bland annat på bikarbonaten, plasten och som rekvisita till en kommande genomgång av innehåll VS förpackning. Jag är sjukligt exalterad över den genomgången.

Pappa köpte en ny skrivare häromveckan. Det resulterade i en extrem ökning av vår plastkonsumtion. Jösses. Titta bara nedan.

Själv har jag haft sönder ett par träningsbyxor. De är av uppenbart syntetiskt material, men lappen är bortklippt. Någon idé om vad de kan bestå av?

Mitt:

1) En brödförpackning (#4)

Minnet av tunnbröd var mycket bättre än den riktiga grejen. Utan fibrer och gegiggt, gjorde min mage arg. Kommer (antagligen) inte att falla för detta igen.

2) Två fetaostförpackningar, I love eco (#7) och Fontana (#7)

3) Två påsar som innehållit morötter, I love eco (#7 - komposterbar)

4) Ett plåster

5) Plast från tre tepåsar, Friggs

6) En himla massa tandtråd

7) Fönsterdelen från en batteriförpackning, Panasonic

Jag misstänker att batteriernas design inte är det som får folk att köpa dem, så rent logiskt borde Panasonic klara sig utan detta fönster. En enkel pappförpackning borde fungera fint.

8) En kryddpåse som har innehållit citronsyra, Santa Maria (#7)

Är det möjligt att bagerier har tillgång till större kvantiteter citronsyra? Känns ologiskt, men det kanske de har. Jag är inte insatt i bagerikonstens hemligheter... :O

9) Skyddsplast från en ny baddräkt

Jag ifrågasätter människor som provar baddräkt i affär utan underkläder på. Gör man så förtjänar man nog att vidröra andra människors könsbakterier, alltså är denna plastbit onödig. Man ska tvätta sådant här innan man tar på sig dem utan underkläder!!!

10) Omslagsplast från Buffé, ICA

11) Sex plastbitar från kvinnliga hygienprodukter (hihihihi fniss)

12) En plastpåse som har innehållit rödbetor, Ryftes

Spännande att de på påsen marknadsför sig själva som "ett bra miljöval" och fortfarande inkapslar bra och riktigt goda rödbetor i något så extremt onaturligt som plast.



Pappas:

1) Plast från två limpor cigaretter

2) Sju chokladförpackningar

3) Omslagsplast från fyra bläckpatroner (#6)

4) Tejp från skrivaren, ca en halvmeter

5) Åtta övriga plastföremål från skrivaren

Jag var inte med vid uppackningen, så jag har absolut ingen aning om vad det mesta är. En himla massa plast är det i alla fall.

6) Fem brödförpackningar (#4)

7) En förpackning köttbullar, EuroShopper (#7)

8) En plastpåse från skrivaren (#2)

9) En förpackning grillkorv, ICAs

10) Två frigolitbitar från skrivaren

11) Tre plastpåsar från skrivaren (#4, #2)

12) Skyddsfilm från skrivaren, tre bitar

13) Locket från en Lätt&Lagom-förpackning

14) Tre "pås-stängare" från brödförpackningar

En av dessa innehåller metall. Hur källsorteras den? Är det totalkört? Fram tills jag får ett bra svar på detta behåller jag den.

15) Två CD-skivor

16) Fönsterdelen från en batteriförpackning, Panasonic

17) Omslagsplast från disktrasor, Vileda

Ironiskt nog består själva disktrasorna av en "biologiskt nedbrytbar naturprodukt". Skulle vara spännande om Vileda ändrade om så att även ytterförpackningen blir nedbrytbar.

18) En förpackning "rökt" (snarare dränkt i aromer och smakförstärkare) skinka, ICA

19) En förpackning snabbmakaroner, EuroShopper (#5)

20) En ostförpacking, Arla

21) Plastomslag från Pocketklubben.se

Pappa har avbeställt prenumerationen nu!

22) Okänd plast

Men antagligen inte mitt fel...

23) Omslagsplast från kexchoklad, Cloetta

Han skyller på Willy..................

24) En ketchupflaska, Felix

Skall testa ketchup som jag fann i glasflaska, men jag misstänker att den kommer att orsaka frustration och hat riktat mot mig.

25) Plast från två cigarettpaket


Med andra ord 21 plastsaker för mig på två veckor, alltså 10,5 per vecka. 55 plastsaker för pappa på två veckor, alltså 27,5 per vecka. Ganska bra för mig och oerhört dåligt för pappa. Mycket kan han skylla på skrivaren, men långt ifrån allt.

Oktober verkar än så länge bli en värre månad än september. Det känns pinsamt, men nu när det är höstlov ska jag virka fruktpåsar och se hur det blir. Än så länge har jag sparat fruktpåsarna och när jag är i behov av dem tar jag med dem till affären. Pappa gör inte det. Någonting om att det är pinsamt, tyckte jag att han muttrade. Vuxen människa som är rädd för vad andra ska tycka!!!!!!! Inte okej.

Apropå min far så har jag hört från en hemlig källa (mamma) att han vid ett flertal tillfällen slängt plast i papperskorgen och hoppats att jag inte ska märka det. Bland annat citerar källan honom så här: "Säg ingenting till Josefine!", precis när han petade ned plast från ett cigarettpaket långt ned i papperskorgen.

Hm. Jag måste få fason på mina föräldrar, utan tvång förstås. Jag är väldigt liberal och älskar alla, plastmonster eller ej. Okej, det där var en lögn. Men jag försöker att tolerera att folk inte tycker och tänker som jag gör. Det är inte det lättaste men jag vill inte bli plastdiktatorn nr 1.

20 oktober 2009

Konsumentkontakt och bikarbonat

Jag är medveten om att min redovisning är lite sen. Jag tror att jag skriver ned den ikväll eller imorgon, dock!

Idag kom jag hem tidigt från skolan och gav mig ut tillsammans med pappa på lunch. Innan vi kom dit tvingade jag honom att ringa och fråga huruvida de hade ett vegetariskt alternativ. Det hade de inte, men när vi promenerat dit så höll de på att slänga ihop en veggorätt åt mig. Den godaste pastan jag någonsin ätit!!!!!!!!

Poängen med det här är lite grand att man som konsument måste inse sin makt och faktumet att de flesta företagare är trevliga. Majoriteten av de som inte är det vill förresten att DU ska tro det så att du konsumerar deras produkter. Det lönar sig alltid att fråga och klaga om man är missnöjd. Om någon företagare reagerar negativt är det bara att berätta det för alla du känner och skratta när de ruineras. :)

När vi satt och åt (mmm...) vandrade ägaren till stadens bageri in. Eftersom jag tidigare bett pappa föröka få tag på honom/hans fruga, så passade vi på att prata med honom där. Om bikarbonat. De där 40 grams-påsarna driver mig nämligen till vansinne och jag tänkte att rent logiskt borde ett bageri ha tillgång till större förpackningar. Fastän dessa med all sannolikhet är gjorda av plast blir plastavfallet per enhet mindre desto större förpackning som införskaffas.

Bagaren verkade inte ens förvånad över frågan. Börjar vi bli kända som konstiga i staden eller? Förväntar sig alla knepigheter av oss? Eller så kanske det finns andra som gör likadant. I alla fall så ska vi imorgon (snabbt!) hämta upp fyra kg bikarbonat, som kommer förpackningar om två kg. Jag valde att införskaffa två förpackningar eftersom jag antar att min mamma vill ha en. Om inte så gör inte det någonting heller, vi kan ha bikarbonatfest i helgen.


Nu byter jag ämne. Förra veckan fick jag en leverans från CDON.com och jag blev ytterst förvånad. Tidigare har deras leveranser kommit i stabila pappkuvert med enbart tejp som plastavfall. Nu kom min DVD-box i ett vadderat kuvert. Tjurig som jag är slet jag bort plasten, skrev ett onödigt aggressivt brev (dålig dag, jag borde ha formulerat mig snällare), petade ned plast och brev i ett kuvert och postade tillbaka deras plastavfall. Jag hoppas på en reaktion som inte är lika grinig som mitt brev. Om ingenting händer har jag åtminstone gjort vad jag kan som konsument och (förutsatt att de inte svarar på ett tillfredsställande sätt) införskaffar jag DVD/CD/etc från annat ställe i framtiden. Bara det man kan göra!

Nu byter jag ämne igen. Jag har hört av mig till Stavtorps Bigårdar och frågat om man kan få tag på lite bivax därifrån. Detta för att jag planerar att göra egen handkräm/hudkräm enligt recept från detta inlägg hos Fake Plastic Fish.

Jag har lite bilder på G, men jag orkar inte just nu.

TILLÄGG: Har redan fått svar om bivaxet. 200 gram skulle kosta 30 kr och portot 30-35 kr. Lite roligt att portot är dyrare än varan. De borde skicka imorgon. Jag är oerhört exalterad men insåg just att jag måste få tag på mandelolja. Den jag hittade på ICA Maxi innehöll essens, vilket jag inte gillar.

13 oktober 2009

Ett steg närmare rostade och saltade sojabönor

Jag är sjukt sugen på rostade och saltade sojabönor, men alla jag har hittat säljs i plastförpackning. Vet ni vad man gör då (om man är smått besatt)? Följande, naturligtvis:

Detta är min pågående odling av sojabönor. Jag planterade hälften i början av september och resten ungefär två veckor senare. De äldsta har nu börjat få bönor, som syns på bilden under. Enligt min fröhandel Impecta så planteras sojabönor i juni och skördas i september, och jag gjorde även detta. På grund av dålig bevattning (mitt fel) dog de flesta dock och skörden var liten. I och med att jag odlar inomhus bestämde jag mig för att testa igen. Än så länge tycks det fungera fint.

För att få med dessa på bild erkänner jag att jag använde mig av macrofunktionen. Skidan är väldigt liten men den har utvecklats sedan i söndags, vilket innebär att jag är imponerad. Den är ungefär två centimeter lång.

Nu har jag ingenting mer att säga om inomhusodling och därför börjar jag istället prata lite snabbt om konsumtion. Sen ska jag träna (!!!). Och ja, jag skrev bara det för att imponera på läsarna.

Denna bild och följande är från NoPlastic.Ca, ett kanadensiskt företag som jag fann genom Fake Plastic Fish. De specialiserar sig, som företagsnamnet antyder, på produkter som inte innehåller plast. För mig är det fascinerande att se hur långt plasthysterin har kommit i utlandet. Mig veterligen finns det inget liknande företag i Sverige men det är möjligt att det finns diskreta företag som jag bara inte hört talat om.

Bilden ovan visar en mugg i rostfritt stål. Jag tycker väldigt mycket om att spendera tid i skogen och väl där måste man vara förberedd och ha med sig saker som håller. Detta tenderar att innebära plast, men med rostfritt stål som alternativ vet vad jag föredrar.

Den undre bilden visar sugrör i rostfritt stål. Kanske något mer onödigt än muggen, men ändå en rolig uppfinning. Jag är väldigt sugen på att testa dessa två, men helst från ett annat företag. Inte för att jag har hittat någonting negativt om NoPlastic, men jag skulle föredra ett företag som skeppar varorna från ett land närmare mig.

Å andra sidan:

1) Jag använder aldrig sugrör.

2) Jag har redan flertalet plastmuggar att använda på skogsutflykter.

Är det då strikt nödvändigt för mig att införskaffa nytt i rostfritt stål istället? Nej, det är det inte. Antagligen är det mest miljövänliga jag kan göra att fortsätta använda mina plastmuggar tills de går sönder och därefter byta ut dem mot lämpligt alternativ. Men jag vill vill vill och det är denna känsla jag måste lära mig att tygla.

Jag är oerhört duktig på att impulshandla och det sägs ofta att det näst bästa en privatperson kan göra för miljön är att konsumera mindre (ät upp maten är nummer ett!). Till stor del handlar grön konsumtion om att en person vill visa upp för omvärlden att de inte använder plastmuggar eller plastpåsar eller vad som helst. Men att använda det vi redan har är oftast ett smartare val.

Varför är det så svårt? VARFÖR känner jag att jag vill ha bekräftelse i form av exempelvis att folk ser mig med en tygkasse? Vad är det för fel på att bara konsumera smartare utan att behöva uppmärksamhet och känslan... av att vara bättre än de övriga?

Antagligen är jag helt enkelt en snobb. En miljösnobb. Med viljan att tituleras som "duktig". Så, nu har jag erkänt det. Ge mig en stjärna i kanten.

10 oktober 2009

Genomgång vecka 4 och 5



Jag har tagit en paus från allt ansvar i mitt liv de senaste två veckorna. Med andra ord har min stackars pappkasse i vardagsrummet svämmat över av icke-redovisad plast och min själ har dött lite grand varje gång jag sett det.

Idag har jag varit inne i staden och gått på marknad. Ingenting plastigt smög sig ned i min tygkasse, men när jag köpte kokosbollar åt pappa (jag erkänner att jag åt en) så tvingade kvinnan i ståndet nästan på mig en plastpåse genom att inte fråga först och vara oerhört snabb. Jag orkade inte bråka men var fortfarande purken, så jag lade kartongen i min tygkasse och gav tillbaka plastpåsen. Det egentliga problemet jag har med händelsen var mest kvinnans reaktion på att jag inte ville ha plastpåsen. Hon såg jättearg ut och fnös, något som jag har svårt att förstå. Står man i stånd eller jobbar i affär bör man vara service-minded och inte fnysa åt kunder med speciella önskemål. Byt karriär, skulle jag vilja säga till henne.

I övrigt har jag inhandlat ganska mycket kläder på dessa två bloggfria veckor. Första gången var jag på dåligt humör, irriterad, grinig och ensam. Det är en dålig ursäkt, jag vet, men jag accepterade fortfarande plastpåsarna utan kommentar. Andra gången var jag med mamma och hon var på ett hetsigt plastlöst humör (inspirerat av undertecknad, skulle jag tro) och praktiskt taget tvingade expediterna att äta upp den plast de tänkte ge oss.

Jag har slängt väldigt mycket plast också. Det låter hemskt när jag väl erkänner det, men under en sådan här trött period tänker jag inte ställa mig och skölja ur och diska plast som har innehållit exempelvis fryst mat. Nu har jag väldigt lite fryst som är paketerat i engångsplast, så förhoppningsvis blir det mindre slöseri och slarv från min sida i framtiden.

Mitt

1. Plast från jobb
Som tidigare nämnt handlar detta om mer än en plastbit, men jobb är jobb för mig.

2. Plastlapp från ett par jeans från FREE|QUENT
Lappen informerar om att jag inte ska sätta mig i mammas vita soffa om jag inte vill dö en väldigt plågsam död.

3. En trasig engångsrakhyvel
Inte använd en enda gång innan den dog och gick sönder, utan uppenbar anledning. Hittad när jag rensade igenom en garderob.

4. Plastpåse som har innehållit citronsyra, från Santa Maria (#7)
Någon som vet huruvida det går att få tag på citronsyra och bakpulver i megaförpackningar? Känns tämligen onödigt att inte ens få 50 gram per plastpåse.

5. Plastpåse som har innehållit bikarbonat, från Santa Maria (#7)

6. Plastpåse som har innehållit brödkryddor, från Santa Maria (#7)

7. Trasigt bokomslagspapper

Jag har lite kvar på rullen, någon som vill ha? Grönt och gult finns genomskinligt och rosa icke-transparant.

8. Plastomslag från tre stycken tvåpack med pappkartonger från IKEA (#4)
Varför dessa var inplastade kan man ju fråga sig. Anledningen till att jag införskaffade dem var att förenkla min källsortering och plastprojektet (ironiskt, eller hur).

9. Spiralryggen i en gammal kalender
Jag har ingen aning om hur jag ska ta loss denna från övriga kalendern... Jag får ta fram de tuffa verktygen och göra detta när jag är på hemskt dåligt humör.

10. Gammalt CSN-kort
Jag vet inte vad jag ska göra med detta. Det finns inga studentrabatter som jag har användning för och de insisterar på att skicka ut ett nytt varje år. Varför inte bara ge ut ett som räcker i tre år? Hur många börjar på gymnasiet bara för att få CSN-kortet och därefter subtilt hoppar av och nyttjar McDonald's-rabatten varje dag? Tvivlar på att de skulle förlora ekonomiskt på att skicka ETT kort.

11. Plast från två tepåsar, Friggs green chai
Ekologiskt, utan aromer eller övriga tillsatser, utan yttre plastomslag. "Vad bra", tänkte jag och öppnade förpackningen. Varenda tepåse har varsin liten plastpåse. "Gahhhhhhgrrrraaa", tänkte jag.

12. Tre plastfönster från kuvert
Tack CSN och SEB, jag uppskattar att ni underminerarar mina försök att uppnå en plastlös livsstil. Misstänker att pappa slänger de kuvert med plastfönster som addresseras till honom i pappersåtervinningen. Om jag har uppfattat saker rätt så kan det kontaminera och förstöra kvaliteten på det återvunna materialet. Kräver mer undersökning och noggrannare källsortering.

13. Tejp från IKEA
Galgar i trä som hölls ihop med tejp av plast. Om jag inte har missuppfattat någonting så finns det papperstejp. Ska undersöka och kanske informera IKEA om detta.

14. En plastpåse från min syster
Hon fraktade en burk inlagda rödbetor (hemgjort och odlad hos hennes sambos föräldrar!) i denna och erbjöd sig att ta tillbaka den. Tyvärr hade jag inte knutit upp den när jag tog ur burken, utan slitit upp den...

15. Lock från två kryddburkar
Gammal grillkrydda som stått övergiven i skafferiet i mer än ett år. Kryddan innehåller smakförstärkare och är dessutom äcklig. Samt någon annan krydda.

16. Två doseringsgrejer från kryddburkar

17. Bit från en kryddpåse

18. Två påsar kattmat, Royal Canin, 10 kg

Det är inte så att katten äter supermycket två veckor om året och aldrig annars, utan den tidigare påsen tog slut och när jag införskaffade en ny fick jag en metalltunna (med plastlock) med för bättre förvaring. Därför är det två tomma påsar i redovisningen nu.

19. Ett lock från en förpackning Bregott
Från vecka 1 egentligen.

20. Plast från ekologisk fetaost

21. En förpackning chilifrukt



Pappas

1. Sex brödpåsar (#4)

Har under min lata period alltså inte orkat baka bröd. Måste ringa mamma och be om ett recept för grötbröd. Jag börjar tröttna enormt på kikärtsbröd, speciellt eftersom resultatet av gårdagens bakning blev smått suspekt.

Märks det förresten att min pappa inte äter middag, han äter bröd? Dålig matvana nr 1.

2. Plastförpackning från pocketklubben.se
Det låter lite på pappa som om han är på väg att avbeställa denna prenumeration, men jag garanterar ingenting eftersom det inte är mitt val.

3. Lock från en lätt&lagom-förpackning
Detta är x antal veckor gammalt. Jag misstänker att det hör hemma i genomgången för vecka 1.

4. En fruktpåse
Jag har börjat att ta med dessa tillbaka till affären och återanvända dem. Frukten vi köper är inte kladdig på något sätt, så jag struntar till och med i att diska dem. Jag sköljer ändå alltid av frukt innan jag äter den. Allt detta är dock bara ett mellanspel tills jag får igång symaskinen och fixar nätpåsar. Jag funderar på att sy för hand eftersom jag är så ivrig och symaskinen tycks hata mig...

5. En gammal diskborste
Plastlöst alternativ?

6. En förpackning EuroShopper-makaroner (#5)
Dålig matvana nr 2, men smått förståelig i och med att vi har varit dåliga på att göra i ordning matlådor. Förhoppningsvis är vi på G gällande detta.

7. Plast från ett cigarettpaket

8. Mystisk plast från knivset (antagligen #6)

Nya knivar!!! Jag är en exalterad köksperson. Inte ett inköp utan en present från Bosch.

9. Skyddsplast från fem knivar

10. Plast från rakningsgel


Som min syster ifrågasatte i mitt förra inlägg: Vad är det för siffror i parentes???????????????????

Svaret är inte speciellt enkelt. Det handlar om plastens byggnadsstenar och sammansättning. Kort sagt vilken sorts plast det är. Detta är nödvändigt eftersom viss plast anses av de insatta (läs: inte jag, eftersom jag inte kan någonting) som mer farlig och mer benägen att "läcka" konstiga kemikalier ut i omgivningen. Där omgivningen kanske är din morotssoppa, din sallad, din entrecote, ditt flaskvatten som skall komma från en källa i bergen men i hemlighet håller sämre kvalitet än kranvatten. Ta det lugnt, få inte panik över dessa gifter och den potentiella faran, men behåll ändå detta i bakhuvudet. Som om mycket annat kan jag som privatperson inte garantera eller bevisa någonting, men det skulle inte förvåna mig om vissa plastsorter är allt annat än säkra. Bekväma, kanske, men i längden anser jag plastlivsstilen som ohållbar.

Än så länge har jag inte undersökt vilka sorters plast som anses mer farliga än andra. PVC (#3) vet jag anses vara roten ur all ondska och innehåller en massa saker som jag inte förstår. Ännu. Jag ska ge mig in på detta när jag orkar och har lust. Sen, med andra ord. Sen.

När det gäller plastkonsumtionen dessa två veckor är maten den uppenbara boven. Men hur äter man egentligen plastfritt? Är det någon över huvud taget som har ett förslag? Min själ gråter varje gång jag går in i frukt- och grönsaksavdelningen på ICA och praktiskt taget allting är inplastat.

Pappa har genererat 7,5 plastprodukter / vecka medan jag toppar stygglistan med 14,5 plastprodukter / vecka.

FULLKOMLIGT VANSINNIGT. Jag förstår inte var all plast kommer ifrån och det känns överväldigande. Förhoppningsvis börjar detta minska om ett par månader när jag har kommit in i vanan att köpa plastfritt.

Här har jag lagt in ett skitsnyggt diagram som ser ganska dumt ut med enbart en informationspunkt inlagd. Äh, vem bryr sig. Det kommer att utvecklas under årens gång. Under september gjorde jag och pappa tillsammans av med 111 plastsaker, om jag inte har räknat dåligt.