30 december 2009

Redovisning vecka 14, 15, 16

December för mig innebär inte julstress, inte att träffa tjocka damer som varje år säger "sist jag såg dig var du såhäääääär liten...", inte någonting sådant alls. Vinterlovet från skolan innebär istället:

SEMESTER!

Men nu är jag tillbaka från Göteborg, där jag besökte min syster. Vi tog oss även till Ekostore som hade förvånansvärt stort utbud av enbart ekologiska saker. Dock fokuserar de enbart på den märkningen och det fanns väldigt mycket plast och få saker i lösvikt. Fin butik dock!

Har ett tillkännagivande att göra också, mitt i allting. Plastprojektet har nu blivit mitt projekarbete, vilket i framtiden borde betyda mer seriösa och frekventa uppdateringar. Jag har hastigt och stressat bytt från mitt tidigare robotprojekt på grund av... dålig planering, dåligt engagemang, dåliga förkunskaper, etc. Men! Detta har i alla fall fått kugghjulen att rulla lite grand.

I januari har jag ett möte med en kemist. Jag ska springa efter honom ett tag och ställa dumma frågor om plast. Främst kemisk sammansättning, nedbrytningshastighet i naturen, tillsatser, eventuellt läckage av tillsatser och lite frågor om hur återvinning skulle fungera rent praktiskt.

Ska försöka få igång att boka en tid på en återvinningscentral också. Bråttom, bråttom. Jag känner mig lite som en arbetarmyra, men det är bra. Skönt. Härligt. (Dessutom innebär förvandlingen av PP till mitt PA att min projekthandledare måste läsa. En läsare till! Hej Erik. Känn inget tvång.)

PLASTAVFALL

Mitt

1) Sex plastartiklar från headset-förpackning, SteelSeries

Det är snyggt och glänser och jag är en svag människa.

2) En förpackning kexchoklad
Se ovanstående kommentar och byt ut de första två verben mot "gott" och "lättillgängligt".

3) Fyra godispapper från SACO-mässan 4/12

4) Fyra plastpåsar

Litet presentutbyte hos farmor (OBS INGET MED JUL ATT GÖRA FASTÄN DET VAR DEN TJUGOFJÄRDE. Jag är för hardcore för jul. Okej???) där pappa av mig och min syster fick ett antal påslakan och örngott.

5) Plast från omslag, Impecta Fröhandel-katalogen
Jag är lite sur, faktiskt. Skickar nog ett e-postmeddelande.

6) Omslag från en gurka
Så extremt onödigt. Dels med plasten och dels att äta gurka i off-season. Men se kommentar på punkt ett och två. SVAG MÄNNISKA, SVAG.

7) Komposterbar påse spenat, I love eco
Jag ska bränna den. Jag ska bränna den. Jag ska bränna den. Ge mig styrka så att jag vågar bränna den. Snälla.

8) En förpackning fetaost (#7), Fontana

9) En förpackning svamp, Ekolådan

Funderar på att lägga ned den i kartongen nästa gång de ska ge oss frukt och grönsaker. Med en liten lapp om att de gärna får återanvända den.


Pappas

1) En påse spaghetti (#5), EuroShopper

2) Två påsar snabbmakaroner (#5), EuroShopper

3) En godispåse, GottMix

Skickade ett mejl till företaget om huruvida fönstret på denna påse är nödvändigt eller ej. Brevet och deras (sjukt snabba!) svar syns nedan.

4) Två "lageruppdelare", Aladdinask (#1)

5) Mystiskt plastigt papper, Aladdinask

Jag tror att det här är plast. Kanske. Känns som det.

6) Plast från omslag, Aladdinask

7) En DVD-skiva

8) En påse juleskum, Cloetta

9) Plast från tre limpor cigaretter

10) Två brödpåsar (#4)

11) Lock från bordsmargarin, Lätt & Lagom

Frågan är om Milda (här tar jag ENBART hänsyn till förpackning) skulle vara bättre. Läste på min systers sambos smörpaket och hela det ska sorteras som plastförpackning. Petade lite på det och min lekmannamässiga bedömning är att hela förpackningen är gjord av plast. Grejen med övriga är att själva lådan är ett slags blandmaterial gjord av en kombination av plast och papp. Kombinationer går sällan att återvinna på ett bra sätt. Hm.

12) Tre chokladförpackningar

13) Omslaget från ICA-tidningen

Innehåller ekonomisk information, så jag kan nästan förstå det. Vad felet är på ett helt vanligt separat kuvert förstår jag dock inte.

14) En påse cashnewnötter
Finns i lösvikt.


Mamma

1) En påse gott & blandat, Malaco (#6)
Varför har jag ditt plastavfall, mamma?!?!?!?


För att förklara det statistiska misslyckandet denna månad är har jag valt att dramatisera* en dialog som inträffade för några minuter sedan:

Jag gav ifrån mig ett förvånat ljud av blandad misstänksamhet och glädje. Den förstnämnda känslan tog snabbt över och jag vände mig mot min far. Medan jag varit borta på semester har han nämligen städat mycket, och jag undrade om han möjligen städat bort min ordning.

- Far, å, far, har du sett ytterligare en kartong med plast? Jag hittar bara en! Det känns tämligen torftigt för så många veckor. Är det verkligen sant att vi har så lite plastavfall?

- Tyvärr, kära dotter, jag har endelst kunskap om den kartong du nu håller i.
Någonting i hans ansiktsuttryck, i hans tonläge eller i hans övriga kroppspråk spädde på den misstänksamma känslan. Talade han verkligen sanning? Men, å andra sidan, resonerade jag, av vilken anledning skulle min enda fadersfigur undanhålla sanningen för mig?

- Har du... påbörjade jag en fråga, men min röst bröt sig av sorg och svek. Har du slängt plast i papperskorgen medan jag varit borta hemifrån?

- Jag skulle aldrig slita ut ditt hjärta och stampa på det på detta vis (eller övrigt förstås)! Aldrig!!!

Att han talat med parentes i repliken istället för att omformulera tog jag som ett episkt bevis på hans skuld. Med ett hjärtskärande skri kastade jag mig in i köket och öppnade skåpet under diskbänken för att kontrollera mina misstankar. Papperskorgen var nyligen tömt och innehöll inget skräp. Jag vände mig mot min far för att få ett svar på varför han skulle ägna sig åt en sådan grymhet mot mig, för att sedan undanröja bevisen. Vad som mötte mig var en galen min, ett hänsynslöst skratt och ryckande fingrar. Högt utropade min far:

- AHAHAHAHAHAAHAHAHAHAH!!!! DU KOMMER ALDRIG ATT FINNA BEVIS!!!!!!!!!


* Verklighetsförankringen kan vara obefintlig.


Kombinationsmejl med företaget GottMix:

Hej!

Jag har ett antal frågor rörande er godispåse:

1) Vilken sorts plast är fönstret gjord av?

Fönstret är tillverkat av plast, som kallas PP (Polypropylen).
Denna plast finns i en hel del plaspåsar för bröd och är en harmlös plast, som kan återvinnas eller förbrännas (energiåtervinning)


2) Varför återfinns ingen information om hur påsen bör återvinnas på produkten?

Vi har hitills inte sett något behov av, att ge information på påsen hur den bör återvinnas.
Denna fråga gör, att vi kanske ska överväga en info om återvinning.
Påsar och kassar, även de med plastfönster, läggs annars i behållare för återvinning av kartong och övrigt papper.
Där läggs ju tex vätskekartong (mjölkpaket, juicepaket o liknande), som ju ofta är plastbelagda.
I processen, där de återvinns används metoder, där plasten kan separeras från papperet.


3) Är fönstret över huvud taget nödvändigt? Vad säger er miljöpolicy om detta användande av petroleumbaserat (och därmed i praktiken icke-förnyelsebart, svårnedbrytbart när det väl kommer ut i naturen/deponeras) material?

Ja det tycker vi. Det finns ett problem med att andra varor följer med än vad påsen är avsedd för. Vi jobbar med en av Sveriges största tillverkare av påsar och följer deras utveckling av material.

Detta e-postmeddelande och ert svar kommer att publiceras på bloggen http://www.plastprojektet.blogspot.com.

Tack på förhand,
sshdgkhslkghksjg ***namn***


Den här korrespondensen tar upp en väldigt intressant sak. "I processen, där de återvinns används metoder, där plasten kan separeras från papperet." HM. Jaså? Det låter mycket intressant.

Nu är jag dock oerhört trött, så cornflakes och skorpor och en "NEEEEJ NEEEJ NEEEJ!"-upplevelse tar jag upp imorgon. Även det här inlägget uppdateras med BILDER.

29 december 2009

Semestern är snart över

Kommer hem från urskogen sent imorgon och lovar en episk uppdatering.

Som inkluderar... cornflakes.

10 december 2009

Jästförpackningen innehåller petroleumbaserat vax

Snitsig rubrik.


Hej Josefine

Tack för ditt mail.

Vaxet är petroleumbaserat, ett paraffinvax.




Jag hoppas att detta besvarar din fråga. Annars är du välkommen igen.



Med vänlig hälsning
Susanne

05 december 2009

Redovisning vecka 10, 11, 12, 13 (oj)

Hej.

Det var extremt länge sedan. Under dessa veckor har jag varit slösaktig och struntat i att ta ansvar och haft väldigt roligt. Samt varit stressad. Går sista året i gymnasiet och trots att trean borde vara slapp så är detta inte fallet. Min skola planerar inte så. Ettan var riktigt slapp dock. Good times.

På grund av oambitiös attityd och trötthet har det blivit ganska mycket plast, tror jag. Har inte gått igenom det ännu när jag skriver detta, men jag skulle tro att mängden plast är högre än vanligt.

Jag tappade tron på livet lite grand när jag insåg att det på insidan av GoGreens förpackningar finns ett lager plastaktigt material. Detta är med all säkerhet plast eller vax. Oavsett vilket skulle jag tro att det är petroleumbaserat. Jag har INTE kontaktat GoGreen ännu, så ta ingenting jag säger här för sanning. Ska skicka ett mejl så fort jag orkar. Upptäckten gjorde mig i alla fall ganska bitter och upprörd, eftersom jag bor i en småstad. Det bästa alternativ för torkade bönor, sesamfrön, bovete och övrig underbar mat som jag hade funnit var GoGreen eftersom allt detta kommer i en pappförpackning. "Yes", tänkte jag. Efter att jag slet sönder en och tittade inuti tänkte jag dock snarare "!%(%=(&%=(&!!!".

Förövrigt börjar jag bli känd som plasttanten i skolan tror jag... Spännande. Klassen har under den senaste terminen förvandlats från ganska tråkig till raka motsatsen. Öppet hus var riktigt roligt och jag ser fram emot kryssningen i mars. Förhoppningsvis plastlöst nöje.

Nog med babbel. Nu blir det business.


Mitt

1) Lock från burk med naturell grekisk yoghurt

Har testat att laga mat med sesammjölk (recept hittat på myhealth.blogg.se, en blogg som jag ska sluta stalka och börja kommentera på), men eftersom denna är rinnig som mjölk blir smaken bra men konsistensen lösare än önskvärt. Är detta något som ett halvt ton potatismjöl kan lösa, eller finns det andra sätt? Jag vet inte var jag har slängt själva burken förresten, hittar bara locket. Jag undrar om katten äter plast.

2) En trasig linjal
Jag satte mig på den, tror jag. Har ännu inte sett linjaler i trä till salu, men jag har fem-sex plastlinjaler kvar...

3) En chokladförpackning
...

4) Plast från jobb

5) Två vadderade kuvert

Fick jättefina böcker av min moster! De kom tyvärr från affärerna/via Amazon i vadderade kuvert.

6) En chipspåse, I love eco
Se kommentar på 3).

7) En flaska mandelolja
Nästa gång köper jag mandelolja från Life (glasflaska med träkork, möjligt dolda plastdetaljer som jag inte har undersökt) som är betydligt mycket dyrare. Det blir ändå värt det enligt mig eftersom hudkrämen blev så himla dryg och bra.

8) En påse hasselnötter, ICA
Logiskt sett tycker jag att hasselnötter/övriga nötter borde finnas i lösvikt. Men VAR? Något tips om specialshop jag kan besöka i närheten av mitt boende? Kan ganska enkelt ta mig till Eskilstuna, Södertälje, Stockholm och närliggande städer.

9) Delar av sugrör
... hemligt projekt.

10) Omslagsplast från universitetsreklam
Allt har jag inte ens öppnat än. Jag vill skicka tillbaka allt och säga att jag dissar deras universitet bara på grund av plasten. Fast det är inte sant. Jag har dock redan bestämt mig, och mitt framtida universitet har inte skickat någon reklam alls.

11) Två plastpåsar

12) Hårborste i två delar

Jag sprang runt i Stockholm med min vän i säkert två timmar och letade efter en hårborste i trä och naturborst. VAR. FINNS. DET. Möjligtvis billigare än länken i förra inlägget, jag är inte så sugen på att lägga ut 600 kr på en borste.

13) En påse bikarbonat

14) Tandtråd

15) Plast från hygienprodukter

16) En flaska sirap

18) En påse rödbetor, I love eco

Komposterbar plast. Har tidigare uttalat mig negativt om denna plastsort. Jag är fortfarande väldigt kritisk. Min kemilärare (Som är galen. GALEN. GALEN.) föreslog dock att jag ska tända eld på den. Ska enligt henne resultera i vattenånga och koldioxid. Vet inte riktigt om jag vågar. Låter spännande dock. Burn! Burn! Burn!

19) En påse dadlar

20) En påse morötter

Har hört rykten om att Willys i grannstaden har morötter i lösvikt. Ska undersöka detta påstående någon gång.

21) En förpackning blockchoklad
... jag gjorde tårta.



Pappas
1) Tio chokladförpackningar

2) Gammal plast som kom fram vid städning, antagligen från en USB-kabel-förlängning-grej

3) En förpackning blåbärsbakelser

4) Omslagsplast från ICA-tidningen, Buffé

5) Omslagsplast från fyra limpor cigaretter

6) Två plastpåsar

7) Okänd pryl

Ser ut som... ett tortyrredskap.

8) Påse pommes frites, EuroShopper

9) En ketchupflaska, Felix

10) En gammal fruktpåse

Använd för att frakta bröd. Hembakat. Hans golfarkompis skulle få smaka. Jag ser detta som en stor komplimang. MEN. Jag använder återanvändbara matlådor för att frakta färdiggjorda smörgåsar. Bättre idé än engångslösningen påse.

11) Tre lock från smörpaket, Lätt & Lagom

12) Ett vadderat kuvert

13) Nio brödpåsar

!!! Med andra ord har jag inte bakat så mycket den senaste månaden.

14) CD-plastficka

Tror att jag ska ta denna faktiskt. Den var fin.

15) Förpackning Kinder Max

16) Del från kaffebryggare

17) En CD-skiva

18) Två påsar snabbmakaroner, EuroShopper

19) Plast från två trepack majskonserver

20) En kaffeförpackning, ICA

21) En musmatta från mässa tidigare i år

SÄG NEJ TILL SWAG (shit we all get, gratisprylar) DU INTE BEHÖVER.


22 saker / 4 veckor för mig ger 5,5 saker / vecka. 43 saker / 4 veckor för pappa ger 10,75 saker / vecka.

Det är möjligt att jag har tappat bort plast någonstans, för detta känns orealistiskt lågt. Å andra sidan har jag varit dålig på att laga mat under denna månad och det är möjligt att mitt plastavfall är så lågt på grund av det. Som vanligt är min slutsats att svaret på alla jordens problem är att sluta äta. Eller möjligtvis äta den plast som finns... Hm. Oavsett innebär månaden november en jättestor nedgång i plastavfall.



Kolumn A = mitt avfall, Kolumn B = pappas plastavfall, Kolumn C = vem vet?

Apropå ingenting (eller plast kanske). Skickade just ytterligare ett mejl till Jästbolaget då de fortfarande inte svarat på mitt förra:


Subject: Jästförpackningen

Hej,

För x antal veckor sedan skickade jag några frågeställningar om
förpackningen som färskjäst kommer i. Genom korrespondens med er kom jag
fram till att den består av vaxat papper, men min följdfråga besvarades
aldrig av er. Därmed ställer jag den ytterligare en gång.

Är vaxet som ni använder petroleumbaserat, samt vad heter sorten
(exempelvis paraffinvax)?

Tack på förhand och jag hoppas att ni denna gång besvarar min fråga,
Josefine


Hoppas på svar denna gång, men är tveksamt. Min personlighet inkluderar en naturlig misstänksamhet mot stora företag, staten och auktoriteter rent allmänt. Skyll på pappa.

PS. Har massa godispapper i fickan sedan SACO-mässan kom jag just på. Oops. Ska uppdatera grafen nu, om jag kommer ihåg hur man gör, men orkar inte tömma jackfickan. Långt till hallen.