28 juni 2010

Erkännande

Jag tänker dumpa all plast jag har samlat på mig sedan den förra redovisningen i återvinningen och från och med i dag, måndag, ta nya tag. I övrigt har modiga Jesper gått med på att, från och med den dagen vi flyttar ihop i närheten av Lunds universitet, ställa upp som jämförande plastkonsument. Med andra ord kommer jag fortfarande att jämföra två plastkonsumtioner även när jag har flyttat hemifrån.

19 juni 2010

Ny marknad för återvunnen plast

Jag tycker att konsumtionen av plastartiklar bör reduceras i största möjliga mån. Men detta är inte alltid den bekväma vägen att vandra, och därmed kommer den aldrig att bli en trafikerad motorväg. Med andra ord tycker jag om att företag numera tycks öppna upp en marknad för återvunnen plast.

Det är inte mitt förstahandsval, inte ens i närheten. Men det är ett sätt att göra ett mer miljövänligt val, ta hand om resurser och främja återvinning. Jag kan tänka mig att konsumenter som SER den återvunna plasten kanske är lite mer noggrann med att själv återvinna senare. Jag hoppas att det blir en fin cirkel av det hela, som reducerar mängden NY plast som skapas för att täcka behovet.

Nedan syns Viledas reklamkampanj ur ICA:s Buffé. Även TV-reklam för Innocent, som gör smoothies med 100 % återvunnen plast i flaskorna har uppmärksammats av mig.




Jag älskar att återvunnen plast numera kan räknas som försäljningsargument. Dock har jag bråttom just nu och har INTE kontrollerat företagens övriga verksamheter, så se inte detta som en allmän rekommendation.

14 juni 2010

Nordiska museet, utställning om plast

Long time no see,

Nästa vecka besöker jag och pojkvännen (som faktiskt tycks vara entusiastisk inför detta) Nordiska museet i Stockholm för att titta på utställningen Plast! som går mellan 2010-06-04 och 2011-01-09.

En analys och bilder därifrån utlovas. Jag hoppas på att en viss kritisk inställning gentemot plast som miljömässigt hållbart material uppvisas, men eftersom museet lottar ut en plaststol tror jag inte att det är en utställning som är överdrivet fokuserad på miljökonsekvenser. Dock är det enligt mig väldigt fascinerande att analysera plastens påverkan på välfärdssamhällets födelse.

Mer frekventa uppdateringar kommer, i sommar har jag enbart en mattekurs på 7,5 hp! Utöver det ska jag sova, sova, researcha plast och sova.